مخازن اسید و معرفی برخی از اسید ها

مخزن اسید برای ذخیره سازی اسید به کار می‌رود که در هر صنعت این مخازن دارای ویژگی های خاصی هستند که باید با توجه به محیط کاری در شرایط ویژه مقاوم شده باشند. همه میدانیم که فرمول های شیمیایی آنچنان که در روی کاغذ نوشته می‌شوند ممکن است در واقعیت متفاوت واکنش نشان دهند و همین سبب شود که میحیط شما از نظر نشت اسید خطرناک شود. بنابراین در این مطلب از دانش و تجربه شرکت ناب زیست استفاده کنید که هیچ تجربه تلخی در صنعت شما رقم نخورد.

مخزن اسید

اسید نیتریک چیست؟

اسید نیتریک یا نیتریک اسید (Nitric Acid) با فرمول شیمیایی HNO3 که با نام های جوهر شوره، نیترات هیدروژن و اسید ازته نیز شناخته می شود، یک اسید معدنی بی رنگ بسیار قوی است که در صنایع مختلف کاربرد دارد. اسید نیتریک خالص بی‌رنگ است، اما با گذشت زمان و به دلیل تجزیه به اکسیدهای نیتروژن و آب، به مرور تغییر رنگ داده و زردرنگ می شود. دانسیته اسید نیتریک  1/51 گرم بر سانتی متر مکعب است و دارای بوی تند و زننده ای است. هنگامی که با اسیدی قوی و خورنده مانند اسیدنیتریک سروکار دارید، انتخاب مخزن مناسب برای این اسید اهمیت پیدا می کند.

کاربردهای اسید نیتریک:

واکنش نیتریک اسید با آمونیاک منجر به تولید نیترات آمونیوم می شود که یکی از کودهای شیمیایی است. از کاربردهای دیگر آن می توان به بازیافت ضایعات در صنایع الکترونیکی و همچنین استخراج طلا اشاره کرد. از دیگر کاربردهای اسید نیتریک می توان به استفاده آن در سوخت موشک به عنوان اکسید کننده نیز اشاره کرد. واضح است که اسید نیتریک ماده شیمیایی خطرناکی است و استفاده و ذخیره سازی نامناسب آن خطرات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.

نحوه نگهداری اسید نیتریک در مخزن اسید:

مخزن پلی اتیلنی تولید شده به کمک فرآیند قالبگیری دورانی، گزینه مناسبی برای ذخیره سازی اسید نیتریک است که به واسطه ساختار مواد اولیه و نوع فرآیند، در برابر این اسید قوی و خورنده مقاوم است و همچنین از نظر اقتصادی گزینه ای مناسب است.

مخزن اسید سولفوریک

مخزن اسید سولفوریک ، تانکر یا منبعی است که اسید سولفوریک با غلظت های مختلف از ۱۵ تا ۹۸ درصد را درون آن نگهداری و ذخیره می نمایند.

مخازن ذخیره اسید استیل کربن

مخزن استیل کربن گزینه متداولی جهت ذخیره و نگهداری اسید سولفوریک برای مقادیر ۱۰٫۰۰۰ گالن به بالا است. مخزن کربن استیل بعنوان اصلی ترین گزینه برای محلول اسید سولفوریک با غلظت بالای ۹۳ % شناخته می شود. به دلیل اینکه در غلظت های پایین تر از ۹۳ % مقدار آب در محلول افزایش می یابد و موجب واکنش بیشتر و خوردگی در مخزن استیل کربن خواهد شد. با توجه به این موضوع مخازن استیل کربن برای ذخیره اسید سولفوریک تا ۷۷ % موفق عمل می کند.مخزن اسید کامپوزیت

با توجه به مطالبی که بالاتر ملاحظه کردید ، اسید سولفوریک در غلظت توصیه شده و دمای معمولی هم باعث خوردگی تدریجی می شود لذا بازرسی و نگهداری منظم مخزن اسید سولفوریک اهمیت زیادی دارد. واکنش بین اسید سولفوریک و استیل کربن باعث تولید گاز هیدروژن و سولفات آهن می شود.

گاز هیدروژن قابل اشتعال است و می تواند موجب انفجار شود. تعبیه ی سیستم تهویه برای مخزن جهت جلوگیری از تجمع گاز هیدروژن الزامی است. برای دریچه های تهویه ترموپلاست ها مانند PVC پیشنهاد می شوند. دریچه های استیل به دلیل پتانسیل تولید سولفات آهن مناسب این کار نیستند.

سولفات آهن یک محصول رسوبی است که در محلول اسید سولفوریک و مخزن رسوب می کند. انباشته شدن سولفات آهن درصد خلوص اسید سولفوریک را کاهش داده و می تواند باعث ایجاد مشکل در لوله کشی و جریان محلول شود .

مخازن ضد اسید با جنس بدنه پلی اتیلن HDPE و XLPE

متداول ترین مخزن جهت نگهداری محلول اسید سولفوریک در مقادیر کمتر از ۱۰٫۰۰۰ گالن، مخزن پلی اتیلن با چگالی بالا است. با توجه به افزایش چگالی اسید سولفوریک، تنها مخزن با چگالی نسبی ۱٫۹یا بالاتر برای ذخیره اسید سولفوریک توصیه می شود که تحمل فشار شیمیایی را داشته باشد. فایده استفاده از ترموپلاست ها مانند مخازن پلی اتیلن برای ذخیره و نگهداری اسید سولفوریک  این است که چنین موادی با H2 SO4  واکنش  نمی دهند و مانند مخازن استیل کربن باعث ایجاد تولید گاز هیدروژن و سولفات آهن نمی شود. مطالعات انجام شده نشان از عدم موفقیت مخازن پلی اتیلن متصل (XLPE) پس از ۶ ماه ذخیره اسید سولفوریک ۹۸ % حتی در کاهش دمای ۵ oC  دارد به همین دلیل این مخازن جهت نگهداری اسید سولفوریک توصیه نمی شود. مخازن پلی اتیلن با دانسیته بالا (HDPE) در ذخیره و نگهداری اسید سولفوریک بسیار موفق عمل می کند . Snyder Industries  توصیه می کند  که مخازن پلی اتیلنی با استفاده از رزین #۸۸۰۰۴۶  و اتصالات CPVC  ، واشر Viton و پیچ و مهره های ساخت Hastelloy   ساخته شوند.

مخازن اسید

مخازن اسید پلی اتیلنی

باید در نظر داشت که کارایی مخازن پلی اتیلن تا حداکثر دمای ۷۰ oC است ، این امر در کاربرد های اسید سولفوریک حائز اهمیت است زیرا رقیق کردن یا مخلوط کردن اسید غلیظ باعث افزایش دما تا خارج از این محدوده می شود. با توجه به این نگرانی ها در مورد بالا رفتن  دما، رقیق کردن  اسید سولفوریک هم زمان در مخازن پلی اتیلن توصیه نمی شود، مگر تحت کنترل های دقیق مهندسی و روش ها و مکانیسم هایی که امکان اجرای آن با مراقبت ویژه انجام شود. در صورت نیاز به اسید سولفوریک با غلظت پایین بهتر است اسید سولفوریک رقیق شده خریداری شود.  برای استفاده از مخزن پلی اتیلن در فضای باز توصیه می شود در ساخت مخزن اسید از مواد آنتی یووی و عایق استفاده شود تا به یکپارچگی و عمر مفید مخزن کمک کند. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با مخزن اسید سولفوریک با ما تماس بگیرید .

مخزن ضد اسید فایبر گلاس

مخزن فایبر گلاس فقط برای اسید سولفوریک کمتر از ۸۰ % توصیه می شود. برای غلظت های بالاتر اسید سولفوریک شروع به تخریب رزین وینیل استر مخزن فایبر گلاس خواهد نمود . این امر بخصوص برای محلول در دمای ۴۰ تا ۵۰ درجه سانتیگراد و بالاتر و یا زمانی که نیاز به آب برای رقیق کردن اسید سولفوریک باشد  حائز اهمیت است، زیرا همانطور که قبلا اشاره شد واکنش اسید سولفوریک با آب گرمازا بوده و اگر درجه حرارت بالاتر از آستانه تحمل مخزن باشد، پایداری سازه مخزن ممکن است به خطر بیفتد . مخزن اسید فایبرگلاس یکی از بهترین تولیدات مخازن اسید شرکت می باشد .

برای ذخیره سازی موفق اسید سولفوریک :

مخازن پلی اتیلن HDPE  می توانند طیف کاملی از غلظت اسید سولفوریک را ذخیره و نگهداری کنند  اما برای مقادیر زیر ۱۰٫۰۰۰ گالن توصیه می شود.

اسید سولفوریک

اسید سولفوریک یک اسید معدنی خورنده است که به طور گسترده تولید و در طیف وسیعی از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. فرمول شیمیایی این اسید H2SO4 است. اسید سولفوریک یک اسید معدنی بسیار قوی است که به دلیل چگالی بالا بعنوان اسید سنگین شناخته می شود. محلول شیمیایی اسید سولفوریک بسیار واکنش پذیر بوده و بسیار خطر ناک است که این موضوع در جا به جایی  و ذخیره سازی باید در نظر گرفته شود. H2 SO4 به اسید سولفوریک معروف است و به آن اسید باتری و یا دی هیدروژن سولفات نیز گفته می شود. اسامی دیگر که معمولا مورد استفاده قرار نمی گیرند شامل اسید سولفین و روغن ویتریول است . بطور معمول  محلول H2 SO4 ، ۱۰۰ درصد نیست و با آب رقیق می شود که در گزارشات بعنوان  غلظت اسید مشخص می شود. اسید سولفوریک یک مایع نیمه چرب و بدون بو است و از نظر ظاهری بسته به خلوص محلول از بی رنگ تا زرد متغیر است.

مخزن اسید سولفوریک یکی از پرتقاضا ترین انواع مخازن استیل می باشد.

اسید

اسید سولفوریک دارای ویسکوزیته بیشتر از آب است که در توصیف آن به عنوان یک محلول چرب نقش دارد. ویسکوزیته اسید سولفوریک در دمای ۶۰ درجه فارنهایت ، ۲۴٫۲ CP  می باشد. از نظر مقایسه ای آب دارای ویسکوزیته ۱٫۰ CP  و روغن زیتون ۸۵ CP  می باشد. ویسکوزیته ارتباط مستقیمی با دما دارد و با افزایش دما ویسکوزیته کاهش می یابد . بالا بودن ویسکوزیته در اسید سولفوریک مربوط به مقاومت در برابر حرکت بین مولکول، ساختار سه بعدی و جاذبه الکتریکی اجزای اتمی آن و گشتاور قطبی و افزایش پیوند هیدروژنی می باشد . همانطور که اشاره شد این اسید به دلیل چگالی بالا بعنوان محلول شیمیایی ” سنگین” شناخته می شود که به غلظت ویژه محلول وابسته است و می تواند از ۱٫۰۷ تا ۱٫۸۴ گرم در سانتی مترمکعب باشد . اسید سولفوریک در چگال ترین حالت خود تقریبا دو برابر سنگین تر از آب هم حجم خود می باشد. اسید سولفوریک یک اسید معدنی است که اتم اصلی آن گوگرد است. اسید سولفوریک نتیجه انحلال گاز سولفور تری اکسید در آب است.
اگر دقت کرده باشید تمامی اسید ها دارای ویژگی خورندگی هستند و همین موضوع سبب شده مخزن اسید از سایر مخازن متفاوت باشد و به نوعی مقاومت مخزن اسید در برابر خورندگی چندین برابر سایر مخازن اسید.

اسید سیتریک چیست

اسید سیتریک یک اسید آلی ضعیف است که فرمول مولکولی C6H8O7 دارد. به طور طبیعی در میوه های مرکبات دیده می شود.در بیوشیمی ، این یک ماده متوسط در چرخه اسید سیتریک است ، که در متابولیسم همه موجودات هوازی رخ می دهد.به طور گسترده ای به عنوان یک اسید کننده ، به عنوان یک طعم دهنده و یک ماده شیمیایی استفاده می شود.

سیترات مشتق اسید سیتریک است. یعنی نمکها ، استرها و آنیون چند اتمی موجود در محلول.به عنوان مثال ، نمک تری سدیم سیترات است. یک استر سدیم تری اتیل است.محلول های اسید سیتریک محلول های بافر بین PH 7و PH 8 هستند.در سیستم های بیولوژیکی در حدود pH 7 ، دو گونه موجود یون سیترات و یون مونو هیدروژن سیترات هستند.

بافر ترکیبی SSC 20X نمونه ای از کاربردهای رایج است.از طرف دیگر ، pH محلول اسید سیتریک ۱ میلی مولار در حدود ۳.۲ خواهد بود.pH آب میوه های مرکبات مانند پرتقال و لیمو به غلظت اسید سیتریک بستگی دارد ، برای غلظت بالاتر اسید پایین است و برعکس.نمک های اسیدی اسید سیتریک را می توان با تنظیم دقیق pH قبل از تبلور ترکیب تهیه کرد. به عنوان مثال ، سدیم سیترات را ببینید.

قیمت مخزن اسید

شرایط نگهداری این اسید نیاز به مخازنی متناسب با ویژگی ها و مشخصات آن دارد.

اسید پانتوتنیک چیست

اسید پانتوتنیک یک ویتامین محلول در آب ، یکی از ویتامین های گروه B است.این ماده از آمینو اسید β-آلانین و اسید پانتوئیک سنتز می شود .برخلاف ویتامین E ، که در هشت فرم مرتبط شیمیایی به نام ویتامین ها دیده می شود ، اسید پانتوتنیک تنها یک ترکیب شیمیایی است.

همه حیوانات برای سنتز کوآنزیم A ، ضروری برای متابولیسم اسیدهای چرب و همچنین سنتز و متابولیسم پروتئین ها ، کربوهیدرات ها و چربی ها به اسید پانتوتنیک نیاز دارند.اسید پانتوتنیک ترکیبی از اسید پانتوئیک و β-آلانین است. به عنوان یک مکمل غذایی یا ماده غذایی خوراکی حیوانی ، شکلی که معمولاً استفاده می شود.

تانکر اسید پانتوتنیک

پانتوتنیک اسید به دلیل پایداری شیمیایی و از این رو ماندگاری طولانی مدت محصول ، در مقایسه با سدیم پانتوتنات یا اسید پانتوتنیک آزاد است.نگهداری از این اسید مطابق با مشخصاتر فنی این اسید باید صورت بگیرد.

اسید فرمیک چیست

اسید فرمیک ، اسید متانوئیک به طور سیستماتیک ، ساده ترین اسید کربوکسیلیک است و دارای فرمول شیمیایی HCOOH است.استرها ، نمک ها و آنیون حاصل از اسید فرمیک را فرمات می نامند. از نظر صنعتی ، اسید فرمیک از متانول تولید می شود.

اسید فرمیک مایعی بی رنگ است که دارای بوی تند نفوذی در دمای اتاق است و بر خلاف اسید استیک مربوط نیست.با آب و بیشتر حلال های آلی قطبی قابل اختلاط است و تا حدی در هیدروکربن ها محلول است.

در هیدروکربن ها و در مرحله بخار ، بیشتر از مولکول های منفرد از دیمرهای متصل به هیدروژن تشکیل شده است.اسید فرمیک گازی به دلیل تمایل به پیوند هیدروژن ، از قانون گاز ایده آل پیروی نمی کند.

چهارشنبه 17 فروردین 1401
بؤلوملر :